Bijna heel Nederland viert nu zomervakantie. Het uitgelezen moment om tijd te hebben voor gezin, partner en dingen doen die je zo graag doet. Eindelijk doen waar je door het jaar heen niet, of te weinig, aan toe komt. Vakantie geeft veel mensen ook de gelegenheid om echt even afstand van werk te kunnen nemen. Tijd en rust om te kunnen overdenken of het werk dat je nu doet nog steeds voldoening geeft. Pak je na je vakantie je werkzaamheden weer met evenveel plezier op? Uitgerust en vol energie, zoals toen je ooit begon in je huidige baan?

Werk-privé balans in de accountancy

Het kan goed zijn dat afstand van werk je de ruimte geven om het echt anders te willen doen. Na weer een heel druk eerste halfjaar vraag je je misschien af of je in de toekomst werkzaam wilt blijven in de accountancy? Loop je aan tegen budgetten die steeds krapper worden? Steeds meer werk komt op de schouders van de ervaren mensen, doordat vacatures op assistenten niveau niet opgevuld worden. In plaats van te kiezen voor de eigen medewerkers, kiest de leiding van je kantoor voor een nieuwe klant erbij. Zolang de beschikbare capaciteit niet ruimer wordt, zal verbetering in de werk-privé balans daardoor uitblijven.

Is jouw kantoorleiding selectief?

Zoek je een kantoor dat wel selectief is bij de samenstelling van hun klantenportefeuille? Waar de leiding bewust afscheid neemt van klanten die niet voldoen aan de kwaliteit die je als kantoor wilt, ofwel omdat er te weinig marge resteert? Er zijn kantoren die hierop bewust hun klanten selecteren.

Soms gaat het MT nog een stapje verder: Klanten waar geen eer aan te behalen valt en daarom geen voldoening geven om voor te werken, krijgen het advies een andere accountant te zoeken. Uitzonderlijke kantoren die op deze manier bewust sturen op een gezonde werkbalans. Die praktiseren waar anderen blijven steken in de communicatie. Wie kent niet de vacatureteksten dat werk-privé balans heel belangrijk is. Welk kantoor heeft dat eigenlijk niet in de vacaturetekst staan?

Onderbouw je keuze

Terug naar jouw vakantie en je overpeinzingen over een andere baan. Verruil je de accountancy voor een positie in het bedrijfsleven of bij een non-profit organisatie? Ga je op zoek naar dat kantoor dat daadwerkelijk prioriteit geeft aan medewerkersbelangen? Het voornemen dat je nu hebt, zet je dat door als je straks weer in je dagelijkse werkritme zit?

Ervaren accountants hebben genoeg mogelijkheden om hun loopbaan elders voort te zetten. Maar hoe vind je een baan zodanig dat je straks met plezier naar je werk gaat? Dat is gewoon een lastige zoektocht. Belangrijk is dat de werkzaamheden en het team waar jij gaat werken, vragen om de competenties die jij meebrengt. Minstens zo belangrijk dat die competenties aansluiten bij je natuurlijke drijfveren. Twee selectiecriteria die voor een heel belangrijk deel bijdragen aan het werkplezier dat medewerkers ervaren. Tegelijk wordt aan beide criteria in een sollicitatietraject, zowel door werkgevers als werknemers opvallend weinig aandacht besteed.

Competenties passend bij je drijfveren

Het zoeken naar een passende rol als Financial begint met een helder beeld van jouw eigen (ontwikkelbare) competenties. Welke competenties heb je in de loop der jaren ontwikkeld en passen van nature goed bij je? Welke competenties passen van nature goed bij je maar heb je nog niet ontwikkeld? Dat zijn talenten waarmee je daadwerkelijk persoonlijke groei kunt realiseren. Als je dit in kaart hebt gebracht, zoek je op een heel andere manier naar een functie waarin je kunt floreren en waar je energie van krijgt.

Uit eigen ervaring weet ik dat het niet meevalt om je echte competenties in kaart te brengen. Om bij jezelf onderscheid te kunnen maken in competenties waar je weliswaar heel erg goed in bent, maar die van nature niet echt bij je passen. Toch zijn dit precies de aspecten die ertoe doen in een functie, waardoor het werk bij je past en het je opnieuw energie geeft.

Wil je meer weten? Download dan mijn GRATIS e-book en maak kennis met mijn stappenplan voor financials.