Accountants hebben goed inzicht in de financiën van een onderneming. Traditioneel gezien heeft de accountant een rol in de samenstel- of in de controlepraktijk. Daarnaast voert de accountant interim-controles uit. Deze controles hebben o.a. als doel om een goed beeld te krijgen van de bedrijfsprocessen van een onderneming. Je controleert of bepaalde risico’s voldoende worden afgedekt. Je bouwt ervaring op in proces- en risicomanagement. Zo word je de vertrouwenspersoon van de directie en word je steeds vaker om jouw adviezen gevraagd.
Ontwikkeling en groei
De groei die een accountant daarmee in zijn rol als adviseur doormaakt brengt met zich mee dat veel accountants zich vroeg of laat afvragen een switch te maken naar het bedrijfsleven. De interesse wordt mogelijk versterkt door het grote aantal vacatures daar. Dat is direct het “probleem”. Tussen aanhalingstekens. Je zou namelijk kunnen denken, “dat is mooi, er is altijd wel een baan voor me bij.” Dat is waarschijnlijk zo, maar of je de rol vindt waar je gelukkig in wordt, valt zeer te betwijfelen.
Kernkwaliteiten
Start daarom met het benoemen van je kernkwaliteiten. Kwaliteiten waar je van nature goed in bent. Rollen in finance kunnen zeer divers zijn en om te onderzoeken of je gelukkig kunt worden in een nieuwe baan, moet je gedegen voorwerk doen. Daarvoor is het onontbeerlijk om je kernkwaliteiten te kunnen benoemen. De reden is dat wanneer je in je werk je kernkwaliteiten goed kunt uitdrukken, je hoogstwaarschijnlijk op de goede plaats zit en daarom goed in je vel zit. In een loopbaantraject komt dit overeen met het hoofdstuk “wie ben ik?”.
Een van de redenen dat veel mensen hun eigen kernkwaliteiten niet kennen, is omdat we niet leven in een samenleving waar doorgaans de aandacht gericht is op wat er deugt aan onszelf. Vanaf onze kindertijd horen we voornamelijk wat minder goed is en wat moet verbeteren.
Creatief versus reactief
Het is NIET aan te bevelen om reactief te gaan solliciteren. Je kiest dan voor iets anders omdat je niet meer happy bent in iets (je huidige baan). Tegen over reactief solliciteren staat creatief solliciteren. Het scheelt maar één letter, maar het is een totaal andere benadering.
Na de eerste stap, je kernkwaliteiten benoemen, omschrijf je precies wat je wilt in werk. De derde stap is vervolgens aangeven wat je kunt bijdragen aan een vraagstuk bij een werkgever. Ook als je overweegt om voor jezelf te beginnen en interim opdrachten wilt gaan doen, kun je op deze manier te werk gaan. In de meeste loopbaanprogramma’s zijn dit de drie eerste stappen. Vervolgens creëer je zelf je nieuwe baan, of opdracht.
Creatief aan de slag met je nieuwe baan?
Wil je meer weten over mijn programma speciaal voor Financials? De ACT-(talent)meting geeft haarfijn inzicht in de eerste stap, je kernkwaliteiten. Stap twee en drie maken onderdeel uit van een online-programma dat ik op dit moment aan het testen ben en waaraan nog maximaal twee kandidaten kunnen deelnemen.
Heb je interesse? Je kunt mijn E-book aanvragen of je aanmelden voor het pilotproject. Stuur in dat geval bij voorkeur een DM via LinkedIn of mail via mijn website.
Ook niet financials hebben iets aan de ACT-meting. Ik heb hem ook gedaan en een assessment levert toch weer nieuwe inzichten op. Ook IT-ers kan ik de meting van harte aanbevelen.
Klopt inderdaad Wim. Met een breed inzetbaar profiel is het vaak lastig om te benoemen waar iemands kwaliteiten het beste aansluiten. Dat geldt zeker ook voor IT-ers. De ACT-meting geeft in korte tijd inzicht in iemands kernkwaliteiten en helpt met trechteren. Inzicht dat je heel snel verder helpt om op creatieve wijze een echt passende baan te vinden.
Daarnaast leidt dit inzicht in ont-wikkelen door niet-doen. Bewustzijn daarvan om als vanzelf meer in balans te te komen.