Bij het zoeken naar een andere baan kun je nogal eens aanlopen tegen invloeden uit je omgeving. Als je als accountant bijvoorbeeld overweegt een baan te zoeken buiten de accountancy kan dat voor onbegrip in je omgeving zorgen en kun je rekenen op vragende blikken. Een goede positie met een zeker carrièrepad opgeven voor een onzekere toekomst, is dat wel verstandig? Al die jaren studie om accountant te worden en dan “iets anders” gaan doen? Je omgeving ziet mogelijk meer problemen dan jij zelf.

Hoe ga je daar mee om? Het is heel erg belangrijk om je bewust te zijn van wat dit doet met jouw gedachten. Laat je je door dergelijke reacties uit je omgeving beïnvloeden? Zijn het stimulerende, motiverende inspirerende gedachten? Of zijn het beperkende gedachten die angst en onzekerheid met zich meebrengen?

Vaar je eigen koers

Als je je bewust bent van deze externe beïnvloeding helpt het om eerst zelf heel exact te weten waar je naar op zoek bent in een baan en wat je graag wilt, voordat je gaat delen met anderen dat je een andere baan zoekt. Als je helder hebt wat je precies zoekt en dat met iedereen deelt, geeft het anderen bovendien veel meer mogelijkheden om je daadwerkelijk te kunnen helpen. Je komt veel zekerder over en je omgeving zal minder snel bezwaren opwerpen door hardop te vragen of je er verstandig aan doet om je zekere baan in de accountancy te verruilen voor “iets anders”. Je laat je niet door je omgeving ontmoedigen en je laat je niet van je pad afbrengen.

Ruime keuze in banen

Meerdere belangrijke redenen zijn aan te voeren waarom je voor jezelf goed in beeld moet hebben wat voor baan je zoekt. Met je achtergrond in de accountancy heb je waarschijnlijk te maken met een ruim vacatureaanbod waar jouw profiel goed op past. Wellicht word je al regelmatig benaderd door een bemiddelingsbureau dat een aantrekkelijke baan voor je in de aanbieding heeft. De verleiding is groot om direct met solliciteren te beginnen en een kennismakingsgesprek te accepteren. Toch sla je dan een belangrijke stap over. En de kans dat je je zoektocht slechts tijdelijk verlegt is heel groot. Door intensief en bewust bezig te zijn met wat je precies zoekt in een nieuwe baan.

Hoe doe je dat?

In de praktijk blijkt het echter niet zo eenvoudig om goed te kunnen benoemen wat voor baan je precies zoekt. Dat geldt in het algemeen, maar zeker ook voor accountants die een rol buiten de accountancy zoeken. Mogelijke rollen zijn zeer divers en veel accountants hebben geen duidelijk beeld bij de inhoudelijke werkzaamheden van het brede spectrum aan functies. Om toch stappen te zetten zijn er verschillende opties waarop je hierbij hulp kunt krijgen.

  1. Je kunt gebruik maken van gratis beschikbare checklists waarmee je kunt achterhalen wat je leuk vindt en waar je voldoening uit haalt. 2
  2. Er zijn ook gratis workshops te vinden die je helpen een goed beeld van je ideale baan te vormen.
  3. Een derde mogelijkheid is om je werkgever te informeren over je wens een nieuwe baan te vinden. Uiteraard is je focus in de communicatie met je werkgever eerst interne ontwikkeling en groei. Achterhaal of er budget beschikbaar is voor verdere ondersteuning. Denk daarbij aan een opleidingsbudget of een budget voor interne loopbaanbegeleiding. Voor veel accountants is dit geen optie omdat ze menen daarmee hun huidige positie te ondermijnen.
  4. Een alternatief voor als je geen tijd hebt om één op één gesprekken met een loopbaancoach te voeren of allerhande workshops te volgen, biedt de gratis online-training die Marjolijn Gischler, loopbaancoach en ik, op 3 april geven. Hierin delen we belangrijke stappen die je helpen naar je ideale baan!

Wil je hierbij online aanwezig zijn?

Meld je aan voor de gratis online-training op dinsdag 3 april om 20:00 uur via de link:

https://lijninjewerk.webinargeek.com/onlinetraining-3april