Is het voor financiële mensen moeilijk om een baan te vinden? In het algemeen: NEE! Is het moeilijk voor financiële mensen om een baan te vinden die echt bij zo past? In het algemeen: in ieder geval een stuk moeilijker!
De vraag naar financiële mensen met een gedegen opleiding en achtergrond in Finance is groot en daarom is het probleem voor medewerkers in deze sector niet zozeer om een baan te vinden, maar een baan vinden die echt bij ze past, dat is echt een ander verhaal.
Via gebruikelijke kanalen als LinkedIn worden medewerkers met een aantrekkelijk profiel vaak benaderd door allerlei bemiddelingsbureaus. Voor werknemers die op zo’n moment al een tijdje niet zo lekker in hun vel zitten bij hun huidige werkgever, kan de verleiding groot zijn om in te gaan op een vacature die als het ware “langskomt”.
Dat geldt niet in de laatste plaats voor ervaren accountants. Als je al langere tijd met de gedachte speelt om van branche en rol te veranderen en je wordt benaderd met een vacature die heel aantrekkelijk lijkt, is de beslissing om in te gaan op een aanbod vaak (te) snel gemaakt. Wat hieraan zo jammer is, is dat een aantal belangrijke stappen dan wordt overgeslagen.
Je drijfveren in kaart brengen
Voor een eerste en tweede baan is het wellicht redelijk gebruikelijk om “zomaar” ergens in te stappen, omdat je gewoonweg nog geen relevante ervaring hebt opgedaan in een werkgever-werknemer relatie. Maar na een derde of volgende werkgever is het veranderen van baan zonder daadwerkelijk stil te staan bij je persoonlijkheid, je kwaliteiten, vaardigheden en je wensen niet zo handig en heeft vaak tot gevolg dat mensen niet gelukkig worden in hun werk.
Want voor een goede jobkeuze is het belangrijk dat je een duidelijk en realistisch beeld hebt van jezelf. Dat je weet wat jou typeert. Dat je weet waar je goed in bent en wat je graag doet. Onder welke condities je het beste presteert en welke rol het beste bij je past.
Alleen als je serieus tijd besteedt aan het in kaart brengen van o.a. je kernkwaliteiten ben je in staat een functie te vinden waarin je volledig tot je recht komt en waarin je je competenties verder kunt ontwikkelen. En dan kun je energie uit een baan halen.
Investering in loopbaanplanning is de moeite waard
Veel mensen staan hier niet bij stil en slaan deze stappen over om direct te gaan solliciteren, maar ook hier geldt: investeren aan de voorkant, levert rendement aan het eind op. Je zult niet de eerste zijn die na een jaar in een baan te hebben gewerkt tot de conclusie komt dat je geen voldoening haalt uit je werk. Het proces begint dan opnieuw en ook dan zul je betere slagingskans hebben als je goed in kaart hebt gebracht wat je werkelijk kunt, wilt en waarin je je verder wilt ontwikkelen.
Ik ben benieuwd hoe jullie hier tegen aan kijken?