Veel herkenning kreeg ik op mijn recent geposte berichten over de samenstelling van teams op accountantskantoren en de leegloop (mede) als gevolg daarvan. Aspecten als het daadwerkelijk doorvoeren van vernieuwingen of de mate waarin medewerkers betrokken worden bij het te voeren beleid zijn (mede)bepalend voor plezier in het werk. Accountants die vinden dat ze te weinig betrokken worden bij veranderingen of dat er te weinig verandert binnen hun kantoor, overwegen om die redenen naar een andere werkgever op zoek te gaan. Om vervolgens tegen de vraag aan te lopen, is het op andere kantoren wellicht van hetzelfde laken een pak? Wil ik überhaupt nog wel in de accountancy werkzaam blijven?

Toch zijn er een goede redenen om niet te snel het accountantsvak te verlaten, maar eerst te kijken of er echt geen werkomgeving is waar je het wel naar je zin hebt. Echte vernieuwers, ze zijn er, óók binnen de accountancy.

Wat is de mismatch, de werkomgeving of het vak?

Dat dit lastige vragen zijn om te beantwoorden, spreekt voor zich. Accountants die hebben gekozen voor dit beroep en daar een lange studie voor hebben gedaan, zullen niet lichtzinnig te werk gaan bij de keuze om “uit het vak” te stappen. De vraag is of werkgevers niet méér kunnen doen als het erom gaat kostbare medewerkers voor hun (accountants)organisatie te behouden?

Onlangs heb ik bij een RA, die worstelde met de vraag of hij nog langer in de accountancy wilde werken, een drijfverentest afgenomen. De test die ik gebruik meet de dominante drijfveren, maar ook het gedrag van iemand in zijn werkomgeving, de mensen waar hij mee samenwerkt.

Uit de test van deze accountant blijkt ondubbelzinnig dat zijn dominante drijfveren optimaal aansluiten bij het accountantsvak. Maar met de mensen waar hij mee werkt voelt hij weinig aansluiting, met als gevolg dat hij zijn gedrag aanpast. De RA bij wie deze test is afgenomen herkent zich volledig in de terugkoppeling van de test. Zijn manager, lees: omgeving heeft geen oog voor zaken waar hij regelmatig tegenaan loopt.

Als het aanpassen van gedrag te veel kruim kost, gaat het werk steeds zwaarder vallen. De accountancywerkzaamheden lijken niet meer aantrekkelijk te zijn, maar in werkelijkheid wringt de schoen ergens anders.

Biedt een overstap buiten de accountancy soelaas?

Het is dus maar de vraag of je meer voldoening uit werk gaat krijgen als accountant-in-business. Het team waarin je werkt is minstens zo bepalend als het gaat om plezier en voldoening.

In het geval van de accountant die ik onlangs heb getest, is die omgeving er een waarin men niet in goede harmonie tot besluiten komt, waar gemanaged wordt vanuit een verdeel- en heerstactiek. Die manier van managen staat veraf van zijn eigen intrinsieke drijfveren en dat is de reden dat hij zich in het werk niet meer prettig voelt.

Hierdoor is uiteindelijk de wens naar een andere baan ontstaan en ging ook de vraag spelen of hij nog wel het accountantsvak wil blijven uitoefenen. Want hoe gaat het er op andere kantoren aan toe? Als je bevestiging krijgt van vergelijkbare situaties bij collega-accountants, ben je al snel geneigd om te denken dat het op andere kantoren niet anders is.

 

Een (ver)nieuwe(nde) werkomgeving

Het goede nieuws is dat de manier waarop teams samenwerken, meetbaar is en dat er werkgevers zijn die dit gebruiken. Werkgevers die ècht vernieuwend zijn. Die met nieuwe concepten zijn gekomen en gebruikmaken van o.a. kunstmatige intelligentie en big data bij hun auditproces. Maar die óók gebruikmaken van nieuwe inzichten om audit-teams optimaal samen te stellen, door de drijfveren van hun teamleden te meten. Optimale samenwerking doordat ieder individueel teamlid dicht bij zijn eigen drijfveren kan blijven.

Team waar je energie van krijgt

Kortom, er zijn werkgevers die zich niet alleen verdiepen in vernieuwende concepten voor de auditpraktijk, maar die zich ook verdiepen in optimale teamsamenwerking. Met als gevolg meer plezier en energie voor ieder individueel teamlid.

Als je weinig plezier meer beleeft aan je huidige baan, overweeg dan eens of dat te maken heeft met de werkomgeving. In plaats van het accountantsvak te verlaten, kan een andere werkgever voor een grote positieve verandering zorgen.

Wil je meer weten? mail me gerust: hetty@financials-plus.nl