Ergens ter wereld de marathon rennen of de Mont Ventoux beklimmen? Een “nieuwe uitdaging” staat in LinkedIn-profielen, óók in deze groep. Als je niet uitkijkt, sturen uitdagingen je alle kanten uit, behalve die jij wilt.
Een báán
Ok, hier worden geen sportieve uitdagingen bedoeld. Toch gaat de vergelijking op. Want breed oriënteren, zoals dat heet werkt hetzelfde. Kijken welke vacatures openstaan? Past het enigszins, dan solliciteer je! Dit is niet planmatig zoals je van een financial zou verwachten. Ligt je hart bij een financiële functie, dan werk je vanuit structuur en processen. Vanzelfsprekend. Controle van jaarrekeningen, het opstellen van een begroting of het genereren van een cijfermatige onderbouwing. Uitdagingen die je gestructureerd aanpakt. Waarom dan niet bij het vinden van een andere baan?
Begin bij het begin
Als je een helder beeld hebt van de dingen waar je van NATURE goed in bent, bespaart dat je een berg tijd. START met inzicht krijgen in dingen die je geleerd hebt, die je goed kunt MAAR die NIET ECHT bij je passen. Inzicht in de “onderwaterstroom” zoals dat vaak genoemd wordt, zorgt voor duidelijkheid over het verschil in iets doen wat je goed kunt en iets doen wat van nature bij je past. Belangrijk als je een andere baan zoekt, dan wil je dat je je daarin bezighoudt met zaken die kloppend zijn met je NATUUR. Een voorbeeld.
Werken onder druk
Financials gaan (probleem)analytisch te werk. Veel van hen heb geléérd om analytisch te werken, maar lang niet bij iedereen is dat overeenkomstig hun NATUUR. Dan kan deze goed ontwikkelde competentie onder druk omslaan in vervelende valkuilen. Risico’s:
- Analytische werkzaamheden vreten energie;
- Probleem-analytisch slaat door naar pietluttig en perfectionistisch en daardoor niet meer effectief.
Werk dat klopt met je NATUUR geeft je energie. Je bent effectiever, beleeft er meer plezier aan en je kunt meer impact te maken. Inzicht in jouw NATUUR zou het uitgangspunt moeten zijn bij een andere rol. Het helpt je bij het zoeken naar een nieuwe rol. Je vindt effectiever een andere baan, als je je “onderstroom” (her)kent. Sterker: als je NIET begint bij het begin begint en planmatig te werk gaat, is het vinden van die baan een gelukstreffer.
Niets laten schieten
Je moet wel durven. Veelgehoorde rechtvaardiging om op alles te reageren wat enigszins lijkt te passen. “Er zijn weinig vacatures, dus als je breed zoekt, is de kans op een baan het grootst”. Redenering die misschien logisch lijkt. Echter, je gaat dan niet primair uit van je eigen natuurlijke kracht. Je past je profiel aan. Daar zitten grote nadelen aan.
Zoek met een plan
Wil je je kansen vergroten en niet afhankelijk zijn van zichtbare vacatures? Ga proactief te werk en wacht niet tot een vacature gepubliceerd is. Wil je efficiënt en planmatig op zoek naar een rol die kloppend is met jouw NATUUR? Een aanpak die zich bewezen heeft en waar al velen baat bij hebben gehad. Met dat beetje ondersteuning gaat het je lukken!