Eerder schreef ik een blog over de schaarste aan ervaren accountants. Bedrijven hebben moeite om financials met een passend profiel aan te trekken voor het invullen van een vacature. Op dit onderwerp kreeg ik nogal wat reacties, met name van werkgevers die het probleem herkenden. Wat heeft dit te maken met te ontwikkelen potentieel van de nieuwe medewerker? Er is iets aan te doen!

Werkgevers die echt weten wat er speelt bij financials en die beter op hun wensen kunnen inspelen, hebben meer kans om iemand te vinden die goed en duurzaam bij ze past.

Hygiënefactoren

Er zijn namelijk altijd medewerkers die een stap in hun carrière willen maken, maar hoe trek je die aan? En hoe weten zij of jij een aantrekkelijk werkgever voor ze bent? En wanneer ben je aantrekkelijk als werkgever? Vragen waar ik me 15 jaar geleden vanuit een dienstverband bij KPMG en BDO al mee bezighield. Helaas kwam ik toen nog niet veel verder dan aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en een “prettige” werkomgeving. Tegenwoordig worden arbeidsvoorwaarden en fysieke werkomgeving als zogenaamde “hygiënefactoren” gezien. Oftewel, die moeten sowieso in orde zijn. Ze zijn echter niet van doorslaggevend belang bij de keuze voor een bepaalde werkgever.

Motivatiefactoren

Motivatiefactoren kunnen daarentegen wel het onderscheid maken en zijn er in veel soorten en maten. Groeimogelijkheden, “aanzien” van de werkgever, persoonlijke ontwikkeling om er een paar te noemen. Iedereen heeft er een beeld bij en voor iedereen zijn andere factoren belangrijk. Veel werkgevers zien bijvoorbeeld een goede balans tussen werk en privé als een onderscheidende motivatiefactor.

Een werkgever, accountantskantoor, verwoordde het zo: “we werken hard bij ons kantoor maar er is ruimte voor ieders persoonlijke prioriteiten, studie, sport, gezin, lol, mantelzorg, of gewoon: niks en voldoende tijd voor jezelf”.

Maar ik vraag me af of werkzoekenden dit ook zo zien. Steeds vaker hoor ik dat men ervan uitgaat dat de werk-privé balans gezond is. Daarmee is dit voor medewerkers dus een hygiënefactor.

Persoonlijke ontwikkeling

Een aspect dat hoog op het wensenlijstje staat van accountants die zich oriënteren op de arbeidsmarkt, is persoonlijke ontwikkeling. Werkgevers willen hierin over het algemeen graag faciliteren. Een belangrijke vraag is dan: “Wat is persoonlijke ontwikkeling?” en “Verstaat een werkgever hetzelfde onder persoonlijke ontwikkeling als de (toekomstig) medewerker?”

Laten we wel wezen, functieprofielen waarvan de te beheersen competenties worden besproken in het jaarlijkse beoordelingsgesprek en waaraan iedereen moet voldoen, worden nog veelvuldig toegepast. Draagt ontwikkeling van competenties naar wens van de werkgever, echt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers? Dat is op z’n minst twijfelachtig.

Natuurlijk potentieel

De overstap naar een andere baan is het uitgelezen moment om serieus werk te maken van persoonlijke ontwikkeling. Groei in de richting die de medewerker past. Inzicht in competenties welke aansluiten op natuurlijke talenten en echt ondersteunen in de natuurlijke kracht van iemand, is dan gewenst. Onder natuurlijke kracht zijn te verstaan competenties die al ontwikkeld zijn en die van nature bij iemand passen.

Voor werkgevers is het niet vanzelfsprekend om medewerkers te matchen op competenties die zij nodig vinden voor de functie en die tevens van nature aansluiten op de (nieuwe) medewerker.

Onderdeel van selectieproces

Een sollicitatieproces waarin niet alleen wordt gekeken of een nieuwe medewerker over de specifieke benodigde competenties beschikt, maar vooral of deze competenties aansluiten op zijn of haar natuurlijke competenties, draagt in hoge mate bij aan een duurzame arbeidsrelatie. Deze zijn in kaart te brengen met een gerichte meting van drijfveren en competenties.

Accountants die ik begeleid bij het zoeken naar een andere baan die bij hen past, hebben allereerst via deze meting inzicht in hun natuurlijke kracht en natuurlijk te ontwikkelen potentieel gekregen.

Financials met helder inzicht in hun natuurlijke drijfveren en competenties, zowel ontwikkeld alsook potentieel, kunnen beter sturen op persoonlijke ontwikkeling die hen energie geeft. Werkgevers die op deze manier hun vacatures invullen zijn onderscheidend en succesvoller met het vinden van ervaren en gemotiveerde financials. Daarmee zal de match duurzamer zijn.

Zowel werkgevers als medewerkers die geïnteresseerd zijn in de meting, die slechts 20 minuten van je tijd kost, geef ik graag meer informatie en eventueel een proeftest.