De waan van de dag
Heb jij ook het gevoel dat je je laat leiden door de waan van de dag? Dat je toe bent aan een andere baan, maar dat je er niet aan toe komt om daadwerkelijk stappen te zetten. Dat je totaal wordt opgeslokt door je werk en dat maar niet kunt doorbreken? Op die manier schuif je je goede voornemen om te zoeken naar die andere baan steeds verder voor je uit.
Afstand nemen en doorbreken
Veel accountants lopen hier tegenaan. De werkdagen zitten vol, er kan geen tijd worden vrijgemaakt om een andere baan te zoeken. Er moet meer gecontroleerd worden, vaak met minder budget, dus minder tijd. Tel daar bij op dat menig accountantskantoor te maken heeft met structurele, personele onderbezetting en het wordt lastig om tijd voor jezelf te reserveren om een andere baan te zoeken. De waan van de dag regeert. Op het moment dat je afstand kunt nemen van de dagelijkse beslommeringen, weet je weer precies waarom je je bestaande werkpatroon wilt doorbreken. De bewustwording en het voornemen om echt iets te veranderen komen niet voor niets vaak tijdens een vakantieperiode.
Bewust tijd inroosteren voor je voornemen
Even tussendoor een andere baan zoeken gaat niet. Als je niet bewust tijd inroostert in je werkrooster, dan zullen je goede voornemens snel vervlogen zijn. Want zoeken naar een baan kost tijd. Anders gaat het net als met het gevoel van thuiskomen. Binnen een uur ben je weer helemaal terug en ga je door waar je was gebleven. Je doet weer wat je vóór die tijd ook deed en er verandert er niet zoveel.
Ondersteuning van werkgever
Hoe kun je voorkomen dat bij jou hetzelfde gebeurt? Ondersteuning vragen van je werkgever, zou goed werken. Om een of andere reden is het binnen de accountancy ongebruikelijk om je werkgever te betrekken bij je voornemen een andere baan te zoeken, laat staan dat je op enige ondersteuning kunt rekenen. Het bevreemdt mij nog steeds dat een werkgever hierin niet vaker een helpende hand toesteekt. Juist als je medewerking ondervindt bij een carrièrestap elders, getuigt dit van goed werkgeverschap. Maar goed, dat is voor veel organisaties te idealistisch en een ander verhaal.
Hoe kun je toch, ondanks de dagelijkse hectiek, op een efficiënte manier zelf aan de slag gaan? Door te beginnen bij het begin en stapje voor stapje te zetten! Een open deur zo lijkt het, maar toch beginnen de meesten met het zoeken van vacatures op internet en slaan direct aan het solliciteren. Brieven schrijven, CV sturen. Dat pakt vaak anders uit dan wat je ervan verwacht en ligt het gevaar van frustratie op de loer. Het wordt steeds moeilijker om de draad weer op te pakken en uiteindelijk blijf je te lang hangen bij je huidige werkgever.
Waar begint je zoektocht?
Ik heb er al eerder over geschreven, maar ik zie het nog vaak fout gaan. Echt, je zoekproces wordt een stuk korter als je eerst voor je zelf helder krijgt wat jíj in een baan zoekt. Daarna ga je kijken waar je aan moet voldoen in de gevonden vacatures. Echt, de eerste stap is, voor jezelf helder krijgen wat bij je past qua werkzaamheden, maar ook qua werkomgeving. Als je inzicht hebt in je drijfveren, talenten en wensen en je weet in welke richting je je baan wilt zoeken, dan kun je daarna veel gerichter de arbeidsmarkt gaan verkennen.
Hoeveel tijd solliciteren ook kost en hoe moeilijk het is om dat naast je drukke werkzaamheden te doen, deze eerste stap kun je ’s avonds of tussendoor doen. Uiteraard kun je heel goed zelf aan de slag met genoemde stappen, maar als het resultaat uitblijft, gaat het je steeds meer energie kosten. Het is dan jammer om te zien dat goede voornemens als een nachtkaars uitgaan, omdat bepaalde patronen moeilijk zijn om zelf te doorbreken.
Om dat te voorkomen, kun je hier ook, zonder tussenkomst van je werkgever, hulp bij vragen. Met een drijfverentest heb je, snel helder inzicht in wat echt bij je drijfveren past. Een belangrijke, eerste stap!