Doe je je werk met plezier maar loop je aan tegen onderbezetting op je kantoor? In de drukke periode veel uren maken, daar maken accountants zich over het algemeen niet echt druk over, maar een redelijke compensatie, dat willen ze er wel voor terug zien. Meer balans in je werk, dat is waar veel mensen waarde aan hechten. Reden voor veel ervaren accountants om een andere positie te ambiëren. Ze overwegen een ander accountantskantoor, het bedrijfsleven of een non-profit organisatie.
Er zijn veel financiële functies vacant, dus dan begint de zoektocht. Hoe vind je tussen een veelheid aan financiële functies, de job die bij jou past, waar jij voor warmloopt? Wat houdt een functie zoals die is beschreven, in de praktijk daadwerkelijk in? Accountants die in het verleden de overstap al hebben gemaakt zijn hier ook tegenaan gelopen.
Mede met hun kennis en inzichten heb ik mijn e-book geschreven. Eenieder die nu hetzelfde ervaart kan dit e-book downloaden en er zijn voordeel mee doen.
Zoektocht naar meer balans in je werk
Een andere job vinden die past bij je ervaring en interesse is voor veel ervaren accountants geen alledaagse kost. Een sollicitatietraject is meestal lange tijd niet doorlopen en de manier van solliciteren is erg veranderd. Bovendien zit het niet zo in de aard van een accountant om snel te veranderen van job. Vanuit hun drijfveren blijken veel accountancy-medewerkers loyaal aan hun taken èn aan hun werkgever. Ook als ze precies weten wat ze zoeken, dan moeten ze iets doen waar veel van hen niet om staan te springen: de arbeidsmarkt verkennen en netwerkgesprekken aangaan. Zeg maar: ze moeten dan uit hun “comfort zone” komen.
Veel vacatures
Hoewel er voor accountants mogelijkheden genoeg zijn om hun loopbaan elders voort te zetten, is hun vraag hoe ze tussen al die vacatures de baan vinden die ze leuk vinden, waar ze weer met plezier naar toe zullen gaan o.a. omdat er meer balans in je werk is. Een pittige en tijdrovende zoektocht waar de meesten dan ook niet aan toe komen. Daar beginnen vaak de vragen. Wat voor soort job past mij, wat vind ik leuk, waar kan ik mij verder ontwikkelen, waar vind ik de collegialiteit die ik zoek? Vragen die tijd kosten om ze te beantwoorden en waar je niet om heen kunt als je daadwerkelijk verandering in je situatie wilt brengen. Vragen waarbij een gestructureerde aanpak je helpt om uiteindelijk die baan waar je naar verlangt, te vinden.
Hoe ga je te werk?
Veel sollicitanten beginnen met het napluizen van beschikbare vacatures op het internet en reageren met een sollicitatiebrief op het moment dat er een ogenschijnlijk geschikte vacature is. Eigenlijk begin je dan met een van de laatste stappen in het zoekproces. Als je meer tijd investeert aan de voorkant en begint bij de eerste stap, bespaart je dat enorm veel tijd en een hoop teleurstellingen. De eerste stap, begint met zelfreflectie. Stilstaan bij je persoonlijkheid, je kernkwaliteiten en vaardigheden en datgene waar je energie van krijgt, lijken vanzelfsprekendheden waar veel mensen aan voorbij gaan. Maar het is de basis van je zoektocht. Als je dit niet goed kunt benoemen is de kans heel groot dat de baan die echt bij je past aan je neus voorbij gaat.
Stap voor stap en gestructureerd
Inmiddels heeft een aantal accountants die zich in bovenstaande herkenden gewerkt met deze gestructureerde aanpak, de tijd genomen om de baan te vinden die bij hen past i.p.v. in de eerste, maar niet de beste baan die voorbijkomt.
Wil je meer informatie over de aanpak? Of meer lezen in mijn E-book? Download het hier!
#carrièrestap #accountants #financiële baan #bedrijfsleven #accountancy #zoektocht #jobdiebijmijpast