Op de valreep van het oude jaar nog een nieuwe blog. Zullen in het nieuwe jaar de disruptieve veranderingen in de accountancy plaatsvinden waar in de branche al enige tijd over wordt geschreven? Gaan ook de (relatief) traditioneel georganiseerde kantoren inzien dat wellicht niet zozeer technologie of hun klanten gaan zorgen voor ontwrichting, maar hun medewerkers? De vraag is: keert de wal het schip?

Vacatures op LinkedIn

Het aantal (geadverteerde) vacatures van accountantskantoren dat op LinkedIn verschijnt is enorm toegenomen. Zou dit het gewenste resultaat opleveren vraag ik me af, want waarom zouden kantoren anders betaald gaan adverteren op LinkedIn? Tegelijkertijd krijg ik steeds vaker reacties van accountants die de branche hebben verlaten of dat in ieder geval overwegen, vanwege de hoge werkdruk, de trage veranderingen binnen hun kantoor of omdat ze vinden dat ze geen gehoor krijgen op de zorgen die ze hebben over de toekomst van het vak en hun eigen (aan verandering onderhevige) rol daarin. Ook van medewerkers die van de kantoren komen met hun vacatures op LinkedIn. Daarom ben ik erg benieuwd hoeveel reacties de geplaatste vacatures van accountantskantoren opleveren? Wie zijn de accountants die over willen stappen van het ene kantoor naar het andere? En wat is dan hun motivatie?

Loyale medewerkers

Over het algemeen zijn accountants zeer loyaal aan hun werk en aan hun werkgever. Dat is heel concreet te meten en ik heb het gezien aan de drijfverentesten die ik heb afgenomen bij accountants. Dat heeft er al die tijd zeker aan bijgedragen dat kantoren zich niet al te grote zorgen hebben hoeven maken over het vertrek van hun toegewijde medewerkers. Daarin lijkt een zekere verandering gaande te zijn. Als het aantal medewerkers dat de accountancy de rug toekeert blijft toenemen dan zou dat fenomeen wel eens kunnen zorgen voor de ontwrichting en de noodzakelijke ommekeer, waar al langere tijd over wordt gesproken.

Enquête gehouden onder accountants

Omdat ik al langer op zoek ben naar meer inzicht in dit vraagstuk, heb ik een enquête gehouden onder medewerkers van kantoren. Het resultaat is te lezen in een korte paper dat is op te vragen via hetty@financials-plus.nl

Ik wil iedereen bedanken voor de reacties of likes op mijn artikelen in het afgelopen jaar! Uiteraard blijven jullie reacties en likes zeer welkom!

Last but not least: Iedereen een gezond en mooi 2018 gewenst!