In dubio over je toekomst in de accountancy?

Meerdere factoren spelen een rol bij het feit dat veel accountants zich afvragen of ze in de toekomst nog werkzaam willen blijven in de accountancy. Loop je aan tegen de budgetten die steeds krapper lijken te worden? Klanten willen minder betalen voor hetzelfde werk, anderzijds komt er meer werk op de schouders van de meer ervaren mensen, doordat vacatures in de laag onder jou niet opgevuld kunnen worden. Zoek je een kantoor dat vooroploopt met implementatie van nieuwe ontwikkelingen? Of overweeg je de accountancy te verruilen voor een positie in het bedrijfsleven of bij een non-profit organisatie?

Keuzestress

Als ervaren accountant zijn er in feite mogelijkheden te over om je loopbaan voort te zetten. Maar hoe geef je een nieuwe boost aan je carrière zodat je weer met plezier naar je werk toe zult gaan? Een hele zoektocht voor medewerkers in de accountancy. Keuzestress, is de term die ik regelmatig hoor. Vanuit hun drijfveren zijn accountancy medewerkers veelal loyaal zijn aan hun taken èn aan hun werkgever. Het zit niet direct in hun aard om zomaar te veranderen van werkgever. Ervaring met een moeizaam sollicitatietraject hebben velen meestal niet. De stap naar een andere job was meestal een vanzelfsprekende gebeurtenis die redelijk moeiteloos verliep.

Jobs in het bedrijfsleven

Maar zoeken naar een job buiten de accountancy, daar hebben de meesten vaak geen ervaring mee. Daar begint dan ook de twijfel. Wat voor soort job past mij, wat vind ik leuk, waar kan ik mij verder ontwikkelen? Waar zijn die banen te vinden? Vragen waar je tegenaan loopt op het moment dat je overweegt om een financiële job buiten de accountancy te zoeken. Vragen die tijd kosten om ze te beantwoorden en waar je niet om heen kunt als je daadwerkelijk verandering in je situatie wilt brengen. Vragen waarbij een gestructureerde aanpak je helpt om uiteindelijk die baan waar je naar verlangt te vinden.

Hoe ga je te werk in dat zoekproces?

Een gestructureerde aanpak helpt je daarbij enorm. En dat begint niet zoals je wellicht vanuit het verleden gewend bent met een kennismakingsgesprek met tussenpersoon, of direct bij een nieuwe werkgever. Als je echt op zoek bent naar een baan die bij jou past, dan moet je eerst goed bij jezelf te rade gaan waar je goed in bent, waardoor je uitgedaagd wordt en waarin je jezelf blijvend wilt ontwikkelen. Dat blijkt in praktijk moeilijker dan dat ik het nu opschrijf. De meeste mensen weten haarfijn waar ze tegenaan lopen in hun werk en wat ze dus willen uitbannen en NIET meer willen, maar waar ze nu concreet warm voor lopen, dat is lastiger om te benoemen.

Niet alleen financiële rollen

Veel financials zijn geneigd om beperkt te kijken naar financiële rollen, en dat terwijl er zoveel meer mogelijk is waar financials een meer dan welkome aanvulling voor een team zijn. Door te kijken naar rollen die passen bij je drijfveren en innerlijke motivatie, kom je tot de ontdekking dat breder kijken meer goede mogelijkheden oplevert.

Als voor jou geldt dat je gedreven wordt door orde en zekerheid, duidelijkheid, discipline, betrouwbaarheid dan is een richting die daarop aansluit en waarin je je mogelijk wilt ontwikkelen, bijvoorbeeld:

  • Ordening en efficiënt middelenbeheer
  • Planning en logistiek
  • Interne organisatie
  • Kwaliteit
  • Compliance

Dit voor jezelf goed helder te maken is best lastig, maar een gedegen stappenplan kan je daarbij helpen. Daarom bied ik samen met Marjolijn Gischler van www.succesvolnaareennieuwebaan.nl een online-programma dat je helpt om concreet te benoemen waar je graag mee bezig bent, waarin je een nieuwe uitdaging kunt vinden en hoe je erin kunt slagen daar ook daadwerkelijk werk in te vinden.

Wil je meer weten? Download dan mijn GRATIS e-book en maak stap voor stap kennis met onze methode specifiek voor financials.