De cultuur van een werkomgeving is een belangrijke factor voor het plezier en de energie die je uit je werk haalt. Alleen hoe werkt dat precies? Zelf maak ik alles het liefst tast- en meetbaar. Zou je cultuur ook kunnen meten? Het antwoord is JA! Cultuur kun je meten. Dat wil zeggen de drijfveren van een individu zijn te meten. Dus als je alle medewerkers een drijfverentest afneemt en de uitkomsten bij elkaar optelt, dan kun je de cultuur van een team meten.

Cultural fit, wat is dat?

Toen ik me begon te realiseren dat bij het zoeken naar een functie de werksfeer of cultuur in de werkomgeving heel belangrijk was, dacht ik dat mensen het liefste werken met gelijkgestemden. Precies de manier waarop in sollicitatieprocessen vaak wordt geselecteerd. De zogeheten “cultural fit”, ofwel past iemand bij de rest van de groep? Iedereen die wel eens sollicitatiegesprekken voert kent het fenomeen: binnen de eerste minuten van een gesprek “voel” je aan of iemand de juiste kandidaat is. Meestal komt dat positieve gevoel voort uit het feit dat de ander eenzelfde volgorde van denken en formuleren heeft, hij heeft een gelijke kijk op dingen. Daar bereik je mee dat je teams formeert van mensen met gelijke drijfveren.

Effectieve teams

Dat lijkt heel fijn, omdat je elkaar zo goed begrijpt, maar het kan ook een valkuil zijn. Onlangs heb ik een klein team van accountants getest op hun drijfveren. Vakmensen, gepokt en gemazeld in de accountancy, loyaal en betrouwbaar, houden van structuur en processen. De meesten hebben daarbij een groot gevoel voor de onderlinge harmonie, er wordt open gecommuniceerd en er is aandacht voor persoonlijke zaken. In het beschreven team is het moeilijk voor een individueel teamlid met andere drijfveren, in een dergelijke cultuur, goed uit de verf te komen. Als dit teamlid, dat ook van structuur en orde houdt, daarnaast gedreven is om concrete doelen te stellen, dan zal dit in een dominante cultuur van procesgedreven mensen moeilijk van de grond komen.

Met andere woorden als hij in een team opereert dat te weinig divers is, dan zal hij zich daar op de lange duur niet thuis voelen omdat zijn drijfveren onvoldoende aansluiten bij het team. Dit team zou er wellicht baat bij hebben, om met elkaar te bespreken welke drijfveren er ontbreken en waar nog meer de focus op kan worden gelegd. In het voorbeeld van het beschreven team kan de focus meer gelegd worden op aandacht voor strategie, vernieuwing, specifieker stellen van doelen en knopen doorhakken. Iets om terdege rekening mee te houden bij het aantrekken van een nieuw teamlid.

Wil je meer lezen over mijn bevindingen m.b.t. dit onderwerp in de accountancy? Of wil je meer informatie over het meten van teams? Mail me maar: hetty@financials-plus.nl