Vind je veel dingen leuk in je werk? Daardoor is het moeilijk om te formuleren waar je echt blij van wordt in je werk. Als het je wordt gevraagd, dan valt het nog niet mee om daar 1-2-3 een antwoord op te formuleren. Aangeven wat je niet leuk vindt lukt meestal nog wel, maar om te zeggen wat je heel graag doet en wat je zeker wilt terugzien in een baan, dat is lastiger. Zelf heb ik verscheidene pogingen gedaan om de elementen te benoemen die in mijn werk niet zouden mogen ontbreken. Waar word ik echt blij van? Het lukte me niet echt, want het was te veel en bleef er keer op keer in steken. Het heeft uiteindelijk lang geduurd voordat ik begreep waarom.

Aangeleerde competenties

Een drijfverentest gaf me uiteindelijk inzicht hoe dit werkt. Ik wist namelijk niet dat er een onderscheid was tussen competenties die ik aangeleerd had, maar niet van nature bij me pasten en competenties die ik me eigen had gemaakt maar die me wel als vanzelf goed afgingen omdat ze bij me passen. Deze laatste zijn “werkelijke” kwaliteiten, die geven energie en die doe je vanuit je innerlijke drijfveren. Dit in tegenstelling tot competenties waarin je je hebt bekwaamd en waarin je heel goed bent geworden. Dat zijn competenties die bij je natuurlijke drijfveren lijken te passen. Echter, dat is het gebied waarop iemand zich krachtig heeft ontwikkeld, maar dat niet bij z’n natuurlijke, dominante drijfveren past. Dit zijn aangepaste, aangeleerde competenties. Het zijn echte competenties en iemand kan er zelfs zeer goed in zijn, maar het past van nature niet bij z’n voorkeur.

Veel dingen leuk vinden en voorkeursgedrag

Zo kwam ik erachter dat er een groot verschil is tussen de dingen waar je goed in bent omdat je het jezelf hebt aangeleerd en de dingen die je gewoon van nature echt graag doet. Datgene wat je geleerd hebt, gaat je goed af. Daardoor lijkt het alsof het je voorkeursgedrag is en je het daarom leuk vindt. Dat was precies waar ik steeds tegenaan liep. Ik vond het daarom zo moeilijk om te benoemen wat ik graag doe en dat bleek heel erg veel te zijn. Kennelijk is het lastig om onderscheid te maken tussen aangeleerd gedrag en voorkeursgedrag en daarom lijkt het of je veel dingen leuk vindt in je werk.

Competenties onder druk

Het wezenlijke verschil tussen datgene wat echt bij je drijfveren past en iets wat je goed af gaat omdat je de competentie hebt aangeleerd, is merkbaar onder druk. Onder druk of stress vervormt een in basis positieve, bruikbare competentie in negatief gedrag. Iemand die vanuit aangeleerd gedrag, goed is in orde en structuur aanbrengen, zal onder stress strikt terugvallen op de eigen taak en formalistisch te werk gaan. Positief-proactief gedrag keert dan om in negatief-reactief gedrag. Uiteindelijk zijn dat de dingen die minder bij je passen en blijken ze toch niet zo leuk te zijn.

Energieslurper

Dit negatief-reactieve gedrag wordt door de betrokkene zelf ervaren als een energieslurper. Bij het zoeken naar een andere baan is het dus zinvol om eerst voor jezelf duidelijk inzicht te hebben in je echte drijfveren. Als je uitgaat van je werkelijke drijfveren, zul je merken dat je heel andere aspecten in een baan belangrijk gaat vinden. Wanneer je als uitgangspunt je verkregen competenties neemt, hoeven die niet persé overeen te komen met je natuurlijke gedrag. Herken je dat? Wil je meer weten, houd dan mijn website en blogs in de gaten. Binnenkort geef ik opnieuw een webinar waarin je nog meer informatie krijgt over dit onderwerp waar veel accountants tegenaan lopen.

Lees meer in mijn E-book.