Inzicht in wat je nu echt wilt in je werk. Het is een vraag waar menigeen in de accountancy mee rondloopt. Na een aantal banen bij verschillende accountantskantoren, komt de twijfel of het misschien de inhoudelijke kant van het vak van accountant is waaraan weinig plezier meer wordt beleefd. Of heeft het met omgevingsfactoren te maken, aspecten zoals wet- en regelgeving of omdat er op menig kantoor sprake is van onderbezetting, waardoor er van ieder individueel teamlid wel erg veel gevraagd wordt. Zodanig dat de verhouding werk-privé te vaak uit balans is.

Zorg voor inzicht

Maar ook accountants die de overstap naar het bedrijfsleven al eerder hebben gemaakt, soms al jaren geleden, blijken regelmatig tegen een vergelijkbare vraag aan te lopen. Ze lopen rond met vragen als: “Wat wil ik nu echt graag terugvinden in mijn werk?” “Wat vind ik belangrijk om me in verder te ontwikkelen?” “En waar wil ik zeker niet meer mee geconfronteerd worden in mijn werk?”

Belangrijke vragen om voor jezelf antwoord op te krijgen, alvorens je ingaat op een nieuwe functie, ook als het op het oog een zeer aantrekkelijke functie lijkt.

Valkuil

In de praktijk blijkt dit voor veel mensen met een voor de arbeidsmarkt aantrekkelijk profiel, vaak een behoorlijk grote valkuil te zijn. Je hebt het ergens niet meer naar je zin, er komt een mooie vacature voorbij en voor je het weet zit je in de flow van gesprekken, met aardige mensen in een mooie organisatie. Op zo’n moment lijkt het elders nog veel aantrekkelijker dan bij je huidige werkgever, dat het nog moeilijker is om een goed doordachte afweging te maken die erop neerkomt of de nieuwe functie wel goed aansluit bij jouw wensen en aspecten in werk die jij belangrijk vindt. Je hebt dit deel van een weloverwogen sollicitatieproces overgeslagen.

De bomen en het bos

Misschien helpt het als je het zoekproces naar een nieuwe baan eens vergelijkt met de aanschaf van een nieuwe camera. Je gaat een mooie reis maken en bedenkt dat dat een mooi moment is om een camera aan te schaffen zodat je voor je bijzondere vakantiefoto’s niet bent aangewezen op je iPhone. Nietsvermoedend stap je de Mediamarkt binnen, maar door het grote en diverse aanbod aan camera’s, raak je totaal overdonderd en alles is beter dan je IPhone.

Het beste wat je op zo’n moment kunt doen is teruggaan naar huis. Daar begin je met het op een rijtje zetten van al je wensen. Vervolgens ga je je verdiepen in de specificaties van het enorme aanbod aan camera’s, door bijvoorbeeld alle voor- en nadelen van compact camera, systeemcamera en spiegelreflex te onderzoeken. Het is de enige manier om over een gedegen onderbouwing te beschikken die je helpt bij de keuze zodat je straks met de camera thuiskomt die het best past bij jouw gebruik. Het proces van het zoeken naar een baan loopt vergelijkbaar.

Beginnen bij het begin

Eerst goed onderzoeken wat jij belangrijk vindt is ook dan het startpunt. Daarom heb ik samen met een ervaren loopbaancoach en specifiek voor financials, een zeer compleet online-programma gemaakt, waarmee je alle stappen goed doordacht kunt zetten. Online heeft het voordeel dat je dit kunt doen wanneer het jou uitkomt. Ook kun je op die manier zonder tussenkomst van je huidige werkgever, voor een overzichtelijk bedrag per maand de nodige stappen zetten naar een nieuwe baan. We hebben mooie voorbeelden van accountants die recent het programma hebben gebruikt en de inzichten die ze daarbij hebben gekregen hebben tot verrassende stappen geleid.

Meer weten?  Neem vrijblijvend contact op of download het e-book voor meer informatie!