Accountants die een finance-functie ambiëren buiten de accountancy als accountant-in-business, lopen vaak aan tegen het vraagstuk van de verschillende rollen. De werkzaamheden in een financiële functie buiten de accountancy kunnen, afhankelijk van type organisatie en in de fase waarin deze zich bevindt, inhoudelijk zeer divers zijn.

Hoe herken je de diverse rollen? Zijn de rollen vooraf eenduidig? En dan de vraag: “Welke rol in finance past mij?” Deze laatste vraag is vaak niet eenvoudig te beantwoorden. Accountants die na hun opleiding bij een accountantskantoor zijn blijven werken, zijn niet eerder tegen de beantwoording van deze vraag aangelopen.

Bij het oriëntatieproces naar financiële functies, blijkt dit soms veel moeite te kosten.

Welke stappen?

Voordat je daadwerkelijk gaat solliciteren moet je je grondig voorbereiden op de verschillen in mogelijke rollen, is het advies. En dat begint met een duidelijk en realistisch beeld van jezelf. Dat je weet wat jou typeert. En weet waar je goed in bent, wat je graag doet. Onder welke condities je het beste presteert en welke rol het beste bij je past. Hiervoor bestaan allerlei hulpmiddelen waarmee je een en ander voor jezelf in kaart kunt brengen. Wat kun je, wat wil je, waar wil je jezelf verder in ontwikkelen?

Deze belangrijke stap is een kapstok voor je verdere zoektocht, maar helaas wordt hier vaak te snel aan voorbij gegaan. Misschien heeft het er mee te maken dat veel mensen die een andere job zoeken meestal wel precies weten wat ze niet goed kunnen of waar ze in hun huidige baan geen energie meer van krijgen, maar is het veel moeilijker om precies aan te geven waar ze heel goed in zijn, wat ze energie geeft en waar ze voor warmlopen.

Persoonsprofiel

Als het opstellen van dit zogenaamde persoonsprofiel een lastige opgave voor je is omdat je het moeilijk vindt om concreet te benoemen waar je precies energie van krijgt in je werk, kun je ervoor kiezen om een drijfverentest te doen. Het geeft je diepgaand inzicht in je persoonlijke voorkeursdrijfveren, hoe je tegen je huidige werkomgeving aankijkt en waar je nu staat. De uitslag van de test geeft je concrete aanknopingspunten die je input geven voor de toekomst én dat geeft je meer focus bij het zoeken naar nieuw werk.

Met dit persoonsprofiel in de hand kun je je gaan oriënteren op de functie en werkzaamheden die het beste passen bij jouw vaardigheden, talenten en eigenschappen. De duiding van de verschillende functies en het achterhalen van de werkelijke werkzaamheden is een volgende stap in het zoekproces.

Naar dit zoekproces heb ik eerder onderzoek gedaan onder accountants die deze stap hebben gezet. De resultaten van dit onderzoek heb ik in een kennisdocument gebundeld. Wellicht helpt het je in je oriëntatieproces naar een andere job en kun je leren van de problemen waar anderen tegen aan zijn gelopen.