Over het vinden van een baan die echt bij je past heb ik al vaker een bericht geplaatst. Dominante drijfveren spelen daarin een belangrijke rol, wat doe je het liefste? Nu zijn drijfveren heel goed te meten, maar naast drijfveren spelen andere zaken een belangrijke rol. Denk aan het soort bedrijf waarvoor je wil werken, privéomstandigheden, noem maar op. Als je dat allemaal in kaart hebt gebracht, is het vervolgens de kunst om die baan te vinden die echt bij je past.

Begin bij het begin

Veel mensen die een andere baan zoeken, beginnen direct met solliciteren op vacatures die overeenkomen met hun kwalificaties en werkervaring, of ze schrijven zich in bij een bemiddelingsbureau. In feite sla je dan die belangrijke eerste stap in het traject over, die van het in kaart brengen van je drijfveren, talenten en ontwikkelingsmogelijkheden. Door je hoofd spelen veel vragen waar je antwoord op moet krijgen en dat is een lastig, onzeker en tegelijkertijd een eenzaam gebeuren. Logisch dat dit voor veel mensen een zoektocht is waar ze mee worstelen. Maar door het gestructureerd aan te pakken kun je stapje voor stapje helder krijgen naar wat voor baan je op zoek bent.

Loopbaancoach

Dit is waar een goede loopbaancoach je uitstekend mee kan helpen. Helaas worden coaches vaak pas ingeschakeld als er sprake is van gedwongen vertrek en dan draait de werkgever op voor de kosten. In tegenstelling tot mensen die niet weg hoeven, maar wel weg willen. Zij permitteren zichzelf vrijwel nooit de ondersteuning van een loopbaancoach. Ze ploeteren door in de huidige baan of kiezen voor een baan die op hun pad komt, zonder de eerste stap goed onderbouwd te hebben en lopen vervolgens tegen dezelfde vragen op.

Marjolijn Gischler is een zeer ervaren loopbaancoach op het gebied van persoonlijke loopbaanbegeleiding. Daarnaast biedt zij haar diensten aan op een laagdrempelige manier m.b.v. online-loopbaan advies.

Accountancy

Om gerichte ondersteuning te kunnen bieden aan specifieke vragen waar accountants tegenaan lopen, hebben Marjolijn Gischler en ik de krachten gebundeld en samen met 2 accountants dit online-programma i.c.m. een drijfverentest doorlopen. Ook zij zaten met vragen als:

  • Wat voor baan zoek ik?
  • Moet ik voor mezelf beginnen
  • Of begin ik met een combinatie van beide?

Deze ervaring leert dat ook voor accountants, met juist een heel aantrekkelijk profiel voor meerdere werkgevers, het zeer nuttig is gebleken om jezelf de tijd te gunnen en te investeren in de eerste belangrijke stap, het in kaart brengen van je eigen wensen, een stap die door veel sollicitanten wordt overgeslagen.

Bij de overstap van accountancy naar een financiële functie in het bedrijfsleven, is het binnen het brede spectrum aan financiële functies die er beschreven zijn, lastig om te beoordelen wat deze in de praktijk inhouden, of het bij je past en waarom. Welke banen sluiten aan op jouw drijfveren? Zijn er meerdere mogelijkheden waar je op in kunt gaan, allemaal met hun eigen voor- en nadelen? Maar kun je niet kiezen? Lonkt de vrijheid naar interim-werk of eigen ondernemerschap? In alle gevallen moet je voor jezelf eerst een aantal zaken helder krijgen o.a.:

  • Wat je echt NOOIT meer wilt in een baan
  • Wat je zeker wel wilt in een baan
  • Waarin je jezelf wilt ontwikkelen
  • Hoe overwin je je angst om daadwerkelijk stappen te zetten?

Laagdrempelig en onzichtbaar

Op jezelf aangewezen zijn en worstelen met vragen waar je moeilijk uitkomt, was precies waar ik zelf een aantal jaar geleden tegenaan liep, met alles bij wat er komt kijken als je voor jezelf begint. Toen kon ik deelnemen aan een Facebook-community waarin iedereen dezelfde vragen had op het gebied van eigen ondernemerschap. Dit werkte heel goed, je kunt gelijkgestemden vragen stellen, elkaar op ideeën brengen en ervaringen uitwisselen. Het stimuleert, er is een stok achter de deur en draagt eraan bij dat je doorzet.

Om op een laagdrempelige manier ondersteuning te kunnen bieden aan mensen die zoekende zijn naar een nieuwe invulling van werk, hebben Marjolijn Gischler en ik een geheime, onzichtbare FB-groep in het leven geroepen. Hierin kunnen gelijkgestemden elkaar ondersteunen terwijl wij de voortgang erin houden door iedere week een nieuwe opdracht te geven. Zo kom je stapje voor stapje tot een helder beeld, over je eigen drijfveren, de baan die je echt ambieert en hoe je ervoor kunt zorgen dat je die vindt.

Gun jezelf ondersteuning en doe mee!

Wil je tijd vrijmaken voor dit proces? En ben je ervan overtuigd dat het helpt als je hierin wordt ondersteund doordat je wekelijks een nieuwe opdracht krijgt en daarin feedback krijgt van gelijkgestemden?

Aanmelden

Om een uitnodiging te krijgen voor deze Facebookgroep kun je een persoonlijk bericht met je mailadres te sturen via mijn Facebookpagina met het verzoek om te worden toegevoegd aan de geheime Facebookgroep. Daarop kan ik je een uitnodiging sturen voor genoemde groep.

Vanaf 24 januari a.s. staat je eerste opdracht klaar en kun je samen met anderen aan de slag om antwoorden te vinden op deze belangrijke vragen. Neem dus snel actie en stuur een berichtje met je mailadres via mijn Facebook pagina dan zorg ik dat je spoedig toegang krijgt! Maak gebruik van de concrete opdrachten en van elkaars kennis. Samen is echt vele malen leuker dan alleen!